Дан толеранције

Posted on Posted in Некатегоризовано

       У свету се данас 16.11.2016. обележава Међународни дан толеранције, дан када је потребно уважавати туђе мишљење, осећања и уверења.

       И у нашој школи су ученици заједно са наставницом енглеског језика, Весном Грегец и немачког језика, Александром Филиповић обележили  Дан толеранције. На часовима одељењске заједнице, као и на редовним часовима немачког и енглеског језика ученици су сазнали да је организација Уједињених нација (УНЕСКО) управо установила овај дан још 1995.године. То је дан који нас подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас.

     Ученици су заједно са наставницама спровели анкету којом су случајним одабиром интервјуисали како запослене у школи, своје другаре тако и чланове својих породица и њихове пријатеље. Анализа анкете показује да испитаници истичу да су веома важни поштовање другог и његовог мишљења,  уважавање културалне, социолошке…различитости.  Истиче се важност образовања и опште културе. Интеркултурална сарадња се огледа у добром познавању културе и традиције других народа и народности.

     Ученици су на часу Секције за стране језике урадили заједнички плакат на немачком и енглеском језику на коме су пренели своје ставове и идеје везане за толеранцију. Похваљујемо ученике и истичемо задовољство постигнутим резултатима радионица. Веома смо поносне на наше ученике јер су показали зрелост и схватили да је толеранција управо оно што нам говори УНЕСКО-ва дефиниција за толеранцију, а то је да је толеранција  поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у светским културама, форма изражавања и начин да будемо људи.

До следећег дружења,

наставнице Весна Грегец и Александра Филиповић и ученици наше школе.

 

Print Friendly, PDF & Email