СВЕТСКИ ДАН ШАЛЕ

Шале су увек добре и пожељне, посебно како би се сачувало присуство здравог духа. На нашим просторима, како историјске прилике сведоче, стварност је често била тешка, баш као и сад, али наш народ налазио је увек времена за шале. Шалили смо се и када нам није било до смеха. Много комике остало је и у неким нашим народним обичајима.

Нико поуздано не може да тврди када и где је почело прослављање 1. априла као празника шале, смеха, пошалица и надмудривања. У савременом свету он је постао синоним за весели датум када људи покушавају да се нашале једни са другима.

Свакако, хумор је увек пожељан и добар јер нас опушта и усрећује. И наш познати психолог Жарко Требјешанин истиче да  хумор, нарочито онај креативан,  помаже да боље видимо ствари; наглашава да нас хумор храбри да опстанемо упркос тешкоћама и да има добро психолошко дејство.Он каже да нас такав хумор исцељује, брани од глупости, насиља и онога што загађује наш духовни простор. По његовим речима, прави, истински хумор прочишћује дух.

Да би пријале, све шале, па и првоаприлске, треба да буду наивне, неповређујуће, да не понижавају и никако не исмевају лица којима су упућене.

У Политикином забавнику можете прочитати занимљиву причу о овом дану кликом на http://politikin-zabavnik.co.rs/pz/tekstovi/kad-na-drvetu

Драги моји, будите креативни, шалите се и осмислите своју првоаприлску шалу, али водите рачуна да се сви насмејете и да никога не увредите и не повредите! И не заборавите да на крају шале узвикнете обавезну првоаприлску фразу: „ Априлилили!“

Ваша библиотекарка Тања

Print Friendly, PDF & Email