50 НАЈЛЕПШИХ КЛАСИЧНИХ КОМПОЗИЦИЈА

Posted on Posted in БИБЛИОТЕКА

Док слушате музику, различити делови мозга обрађују мелодију и текст песме. Лева хемисфера бави се речима, а десна је задужена за мелодију. Подела посла између леве и десне хемисфере могла би такође да објасни зашто је некима важна само мелодија, док други воле да добро ослушну текст песама.

Музика толико утиче на рад мозга да је забележено да мозак професионалних музичара, нарочито оних  који се музиком баве од детињства, много боље функционише у старости од мозга оних који нису музичари.

Научници Станфорд универзитета кажу да слушање Моцартових композиција може знатно утицати на успешност решавања тестова. Ту појаву назвали су Моцартов ефекат. Како тврде, потребно је да ову музику слушате само 15 минута дневно или да, док решавате задатке, пустите да у позадини тихо свира нека од Моцартових соната и веома брзо ћете видети напредак.

Свакако, класична музика је празник за уши и зато вам је топло препоручујемо. Кликом на https://m.youtube.com/watch?v=ZKFwQFBwQFU  можете чути избор 50 најлепших класичних композиција.

Опустите се и уживајте у овој дивној музици.

Ваша библиотекарка Тања

Print Friendly, PDF & Email