СВЕТСКИ ДАН НЕНАСИЉА

Posted on Posted in БИБЛИОТЕКА

Рођендан Махатме Гандија, 2. октобар, у целом свету обележава се као Дан ненасиља. Aмбасада Републике Индије том приликом организовала је свечаност пред бистом познатог индијског лидера.

 И ове, као и прошле године, библиотечка секција наше школе била је позвана да буде учесник прославе.

 Чланице библиотечке секције прочитале су на енглеском језику текстове који објашњавају најважније поруке Гандијевог учења и на претходно припремљено постоље залепиле цветове са кључним речима филозофије ненасиља.

Цветове, који су били у боји индијске заставе, красиле су речи: ненасиље, човечност, упорност, миран протест, промена, слобода, скромност, мудрост, истина и једнакост. Речи су биле написане на српском и енглеском језику.

Свечаној атмосфери допринели су и ликовни радови ученика наше школе, на којима је приказан Гандијев лик из разних периода његовог живота и борбе. Изложбу је у сарадњи са библиотекарком и учитељицама из продуженог боравка припремила наставница Марина Павловић Петров.

Амбасадор Републике Индије у Србији, Субрата Батачарје, говорио је о Гандијевим принципима који могу бити прави одговор и на изазове савременог света који се суочава са насиљем, похлепом, климатским променама и болестима. Након прославе, срдачно је разговарао са ученицима, библиотекарком Тањом Маљоковић и представницима Савета родитеља. Показао је велику заинтересованост за то како наши ученици разумеју Гандијево учење и шта за њих представља идеја ненасиља.

Била је ово лепа и свечана прослава о којој су поред Амбасаде Републике Индије извештавали и Тањуг и Бета.

 

Print Friendly, PDF & Email