„КЊИГА НЕ ТРПИ НЕЧИТАЊЕ“

          Едукативни филм „Књига не трпи нечитање“, снимљен у Основној школи „Бранко Радичевић“, освојио је прву награду на међународном фестивалу „Креативна чаролија 2017“. Овогодишња тема у категорији наставничког филма била је реформа образовања.

             Свима је познат проблем да основци све мање читају, али је креативни тим у саставу Светлана Дробњак, професоркa српског језика, Тања Маљоковић, школскa библиотекарка и Нада Ковачевић Вељановски, родитељ, одлучио да се ухвати у коштац са овом темом на нов начин, да је погледа и осветли из свих углова, да чује и забележи шта о њој мисле деца, родитељи, учитељи, наставници, издавачи, библиотекари, писци… Све су их позвали у свој тим који је одлучио да постигне три гола на овој утакмици против нечитања. Први – да проблем свеобухватно и занимљиво прикаже. Други – да већ кроз рад на филму и занимљиву презентацију промовише читалачке навике. Трећи – да предложи решења која би кроз реформу образовања побољшала однос основаца према књизи и читању. Четврти гол – прва награда на међународном фестивалу, дошао је непланирано, али је донео радост целој екипи.

            Цела школа је тих дана причала о читању, сви су бар на минут свраћали у билиотеку, било да виде о чему се ради, дају изјаву, поделе идеју, помогну, учествују…. Долазили су нам и гости: издавачи, писци, библиотекари из других школа… Доказали смо да ваннаставне активности могу мобилисати и децу, наставнике и родитеље, а уједно врло важну тему ставити у жижу интересовања.

            Надамо се да ће филм „Књига не трпи нечитање“ бити гледан, промишљан, препричаван и послужити за нове инспирације и креације.

Print Friendly, PDF & Email