Једнодневна јесења екскурзија 5. разреда

У понедељак 14.10.2019. ученици петог разреда су кренули на своју прву екскурзију у петом разреду. Прво заустављање је било у Орашцу . Уз пратњу стручног водича обишли смо Марићевића јаруге – место договора о подизању  Првог српског устанка и проглашења Карађорђа Петровића за врховног вожда, 15. 2. 1804. године.  У знак сећања на овај догађај подигнута је црква Вазнесења Господњег, Спомен школа,  спомен чесма у Марићевића јарузи, музеј и скулптура Карађорђа и тако је формиран споменички комплекс.

 

Пут смо наставили према Тополи, прво смо посетили комплекс на Опленцу. Обишли смо, уз пратњу стручних водича, Цркву светог Ђорђа, маузолеј династије Карађорђевић и музеј кућу краља Петра, који су подигнути на самом врху стеновитог брда.

 

На врху Малог Опленца, на надморској висини од 347 метара, уздиже се Црква светог Ђорђа и Маузолеј краљевске породице Карађорђевић, бела петокуполна грађевина, префињених облика и материјала, грађена у комбинацији српско – византијског стила, а по пројекту архитекте Косте Ј. Јовановића, у периоду од 1910. до 1930. године.

Црква је задужбина краља Петра I Карађорђевића, унука великог вожда Карађорђа. Једна од најснажнијих карактеристика храма као грађевине је њена унутрашња декорација, рађена у мозаику који се простире на површини од 3.570 м2.

Топола има изванредан географски положај, смештена је на падинама Опленца, на стратешки важном укрштању Београдског, Крагујевачког, Рудничког и Шабачког пута. У Топлоли смо обишли Карађорђев град. До данас је сачуван рестаурирани конак са кулом, црква са звоником, школа у којој се данас налази народна библиотека и споменик Карађорђу.

Последња станица је била Аранђеловац. Ученици су имали слободно враме у парку Буковичке бање до поласка за Београд.

 

« od 3 »
Print Friendly, PDF & Email