Посета proSTEMgirls Словенији

У понедељак 13. јануара 2020. група девојчица, чланица proSTEMgirls у пратњи менторки Бојане Матејић, Наташе Милетић и Миљане Радосављевић је посетила Основну школу „Радље об Драви“ и активно учествовала у процесу наставе и ваннаставних активности током свог боравка.

Девојчице су биле прикључене ученицама шестог и седмог разреда и присуствовале часовима информатике, роботике, ликовне културе, математике, словеначког и енглеског језика и физичког васпитања. Након наставе, време је било испуњено заједничким дружењем и спортским активностима, обиласком града и околине, упознавање са историјским и културним знаменитостима.

Упознавање са домаћинима, дружење кроз друштвене игре и плес,  анализа плана активности по данима током нашег боравка. Према унапред договореном распореду, заједно са професорима и ученицима домаћинима, првог дана смо боравили у планинској кући „Коча Песник“ Рибница на Похорју.

14.1.2020. Почетак другог дан искористили смо за планинску шетњу кроз шуму, санкање и скијање.

Након зимских игара на снегу, вратили смо се у школу где смо имали прилику да се упознамо са радом ласер машине и њеном улогом у наставном процесу. Ученице су уз помоћ ментора према алгоритму од идеје до реализације прво своје идеје пренеле на папир, затим урадиле слике у програму Inкscape по којима су израђени готови производи на ласер машини. Тема је била израда поклона за осми март.

15.1.2020. Следећег дана, ученице су заједно са својим домаћинима похађале часове словеначког језика, ликовне кулуре, математике, енглеског језика и физичке културе. Активно су учествовале у процесу наставе и размениле искуства о школству у Србији и Словенији.  Након наставе, ученице су присуствовале одбојкашкој утакмици између ученица и наставника школе домаћина. Поподневно време је било испуњено заједничким дружењем на куглању.

16.1.3020. Преподневно време је било резервисано за наставу и часове биологије, информатике и математике. Ученици су уз припремљени материјал и уз подршку наставника индивидуално обрадили планирану наставну јединицу. Посетили смо хидроелектрану „ХЕ Фала“. Уз стручно вођство и причу о хидроелектранама на реци Драви сазнали смо да поред основне улоге хидроелектране имају и посебну еколошку важност. Након посете хидроелектрани, упутили смо се ка већем граду у овом делу Словеније, Марибору. Обишли смо ужи центар града, отишли на клизање и посетили забавни парк.

17.1.2020. -Током дана, ученице су имале часове информатике, данашња тема је била израда привезака у програму Inscape по сопственој идеји и израда истих уз помоћ ласер машине. После наставе уследио је поход на стари град са кога се пружао панорамски поглед на цео крај. Током поподнева урађена је и радионица Микро бит-а. По завршетку свих планираних активности девојчице су боравиле у домовима својих домаћина и полако се припремале за повратак у Београд.

« od 2 »
Print Friendly, PDF & Email