СРПСКИ МУЗЕЈИ И КУЛТУРНА ДОБРА

Виртуелни обиласци поред уживања и разоноде нуде могућност да научите нешто ново, а могу и да вас инспиришу на стваралаштво и пријатне разговоре. Са великим задовољством  вам представљамо неке од српских музеја и културних добара које можете обићи на интернету.

МУЗЕЈ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У сталној поставци овог музеја, који се налази у згради Патријаршије, изложени су предмети од непроцењиве вредности, који приказују историјат Српске православне цркве, од Стефана Немање и Светог Саве до новијих дана. Посетите овај музеј кликом на линк.

НАРОДНИ МУЗЕЈ

Ако нисте били у прилици да посетите изложбу Иван Мештровић (1883-1962), или до сада нисте прошетали кроз Велику галерију и колонаду каријатида на улазу у Народни музеј, кликните на https://my.matterport.com/show/?m=u9qn9175ncL, или на https://my.matterport.com/show/?m=WtudTUBbGxs

МУЗЕЈ ВАЗДУХОПЛОВСТВА

Ваздухопловна ризница на аеродрому „Никола Тесла” омогућила вам је да виртуелно обиђете и овај музеј кликом на линк.

МУЗЕЈ ВОЈВОДИНЕ

Ако вас занима музејска грађа са територије Војводине, кликните на линк и обиђите Музеј Војводине.

СТАРИ ДВОР

Многи од вас знају за Стари двор у Београду, јер нам се са његовог великог балкона обраћају спортисти и успешни ученици после великих европских и светских такмичења. Сада можете да завирите у његову унутрашњост у пратњи водича. Кликните на линк и обиђите Стари двор.

ПЕТРОВАДИНСКА ТВРЂАВА

У Новом Саду, изнад леве обале Дунава, налази се Петроварадинска тврђава. Ово је једна од најочуванијих тврђава у Европи. У виртуелни обилазак Петровариднске тврђаве води вас духовити глумац Никола Шкорић, познатији као Драган Торбица. Кликните на линк и уживајте у шетњи.

ГОЛУБАЧКА ТВРЂАВА

Голубачка тврђава подигнута је на самом улазу у Ђердапску клисуру, на месту где Дунав најшири у свом току прелази у теснац Карпатских планина. Тврђава је представљала важно средњовековно војно погранично утврђење, плански грађено због војно-стратегијског значаја места. Први пут у историјским изворима Голубачка тврђава се помиње 1335. године као утврђење са угарском војном посадом. Иако је основана пре поменуте године, не зна се ко ју је и када тачно подигао. Кликом на https://youtu.be/qnTqMSs68a4 обиђите ову тврђаву, а о њој више можете сазнати на https://tvrdjavagolubackigrad.rs/

Надамо се да ћете уживати, а верујемо и много тога научити.

Ваша библиотекарка Тања

Print Friendly, PDF & Email