ПРЕПОРУКА 10 НАЈЛЕПШИХ КЛАСИЧНИХ КОМПОЗИЦИЈА КОЈУ ДЕЦА ТРЕБА ДА СЛУШАЈУ

Преносимо вам део текста Александре Поповић, виолинисте Симфонијског оркестра РТС. Надамо се да ће вам се њен избор допасти.

„Често ме родитељи или васпитачи питају за препоруку при избору класичне музике за децу. Схватајући важност свега поменутог, решила сам да направим листу класичне музике у којој ће родитељи уживати са својом децом и допринети на креативан и ненаметљив начин духовном и менталном развоју своје деце.У мноштву изузетних дела класичне музике није лако сузити избор, те сам бирала остварења која би, осим слуха, деци развијала и визуелни аспект, као и машту и мишљење. Увек је добро детету испричати нешто о самом делу, а ако прича не постоји, битно је навести дете да је само осмисли. Упутно је слушати музику и док се обавља нека заједничка активност.”

ЧЕТИРИ ГОДИШЊА ДОБА – АНТОНИО ВИВАЛДИ

Четири годишња доба је циклус од четири концерта за виолину и оркестар. Називи концерата су „Пролеће”, „Лето”, „Јесен” и „Зима”. Сваки концерт се састоји из три става и у сваком од њих се описују лепоте годишњих доба. Вивалди користи гудачке инструменте и ефекте које они могу да изведу, да би дочарао цвркут птица, грмљавину, лед и оштрину зиме, као и друге природне појаве.

https://youtu.be/ASSbHLQ3KGY?list=PL17BE633890D6B557

МАЛА НОЋНА МУЗИКА – ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ

„Мала ноћна музика” једно је од најпознатијих дела класике. Оно се заправо зове „Серенада за гудаче, опус 13, у Г-дуру”, али је позната по првом називу. Чини се да не постоји особа која не зна главну тему овог дела. Састоји се од четири става: Алегро, Романса, Менует и Рондо. Лепота ове композиције је управо у њеној једноставности и грациозности. Ипак, међу музичарима је популарна и као „Мала моћна музика” или „Мала ноћна мора”, јер иако једноставна захтева техничку и интонативну прецизност приликом извођења.

 https://youtu.be/QZWKUszkbXU

ВАЛЦЕРИ – ЈОХАН ШТРАУС

Валцер је елегантна игра у 3/4 такту. Била је врло популарна на аустријском двору. Деци ће бити забавно ако обучете балске хаљине и одела и заиграте са њима уз „Бечку крв”, „На лепом плавом Дунаву”, или уз „Приче из бечке шуме”.

https://youtu.be/Kzk5mJ5Kv10

КРЦКО ОРАШЧИЋ СВИТА – ПЕТАР ИЉИЧ ЧАЈКОВСКИ

Крцко Орашчић је балет у два чина, за који је музику компоновао Петар Иљич Чајковски. Настао је по делу „Орашар и краљ мишева” Е.Т.А. Хофмана. Балет је премијерно изведен у Москви 1892. Иако сам балет није доживео велики успех, свита јесте. Чајковски је саставио свиту од осам најатрактивнијих композиција из самог балета, за концертно извођење. Свиту чине углавном игре – „Игра шећерне виле”, „Тарантела”, „Руски трепак”, „Кинеска игра”, „Валцер цвећа”. Прочитајте и сами причу и проведите дете кроз овај бајковит свет праћен сјајном музиком.

https://youtu.be/-t-3wfA_uow?list=PLFD05046EA54FC8F2

МАЂАРСКЕ ИГРЕ – ЈОХАНЕС БРАМС

Мађарске игре су циклус од 21 игре писане по мотивима мађарског фолклора. Компоноване су за клавир у четири руке, а касније их је Брамс аранжирао за симфонијски оркестар. Мелодије су живописне и топле, а деци ће свакако бити интересантне због играчког карактера. Игре 5. и 6. можемо наћи у познатом цртаћу „Три прасета”.

https://youtu.be/O6Ourmzuxf4

КАРНЕВАЛ ЖИВОТИЊА – КАМИЈ СЕН-САНС

Карневал животиња је музичка свита од 14 ставова, писана за два клавира и ансамбл. Сваки став музички описује једну или више животиња. Место су ту нашле кокошке, кенгури, птице, рибице, слон, лабуд и друге животиње, и свака од њих има специфичан музички израз.

https://youtu.be/8F1a3LoDJGg

КАРМЕН ФАНТАЗИЈА – ПАБЛО САРАСАТЕ

Пабло Сарасате, познати шпански виолиниста и композитор,  изабрао је најлепше мелодије из опере „Кармен” и компоновао атрактивну и виртуозну фантазију за виолину. Ово је једна од најизазовнијих и технички најзахтевнијих композиција за виолину. Музичке теме из опере „Кармен” саме по себи су интересантне и пуне страсти, а у овој варијанти, са занимљивом оркестрацијом, веома су атрактивне и деци. Шпански мелос који прожима целу оперу, деци ће свакако бити интересантан, као и емоција која се провлачи. Сарасате је творац великог броја виртуозних композиција за виолину које такође могу деци бити занимљиве попут „Циганских мелодија”, „Романсе Андалузе” итд.

https://youtu.be/JTreIMvuduY

ШЕХЕРЕЗАДА – НИКОЛАЈ РИМСКИ – КОРСАКОВ

„Шехерезада” је симфонијска свита, настала по мотивима прича из „Хиљаду и једне ноћи”. Мудра и лепа везирова кћи Шехерезада покушава да одгоди своју смрт причајући суровом султану најлепше приче. Прича која је у основи даје карактер овом делу. Римски Корсаков комбинује руску музику са оријенталним мелодијама, његова оркестарција је задивљујућа и слушајући ову музику можемо стварати раскошне слике пред очима. Прича се може пратити по ставовима, а теме ликова су јасно изражене. На пример, султанова тема је гласна, агресивна и изводе је контрабаси, а тема Шехерезаде је лирска, нежна и изводи је виолина уз пратњу харфе. Слушајући ову музику, деци можемо причати приче којима је Шехерезада забављала султана да би себи продужила живот.

https://youtu.be/SQNymNaTr-Y

ИГРА САБЉИ – АРАМ ХАЧАТУРИЈАН

„Игра сабљи” је став из последњег чина Хачатуријановог балета „Гајане”. У њему играчи дочаравају своје умеће са сабљама. У средишњем делу композиције налази се оригинална јерменска фолк песма коју изводи саксофон. Ово атрактивно дело је једно од најпознатијих Хачатуријанових дела.

https://youtu.be/mUQHGpxrz-8

ПЕЋА И ВУК – СЕРГЕЈ ПРОКОФЈЕВ

„Пећа и вук”, чувено дело совјетског композитора и јесте написано за децу, тачније за дечији театар у Москви. И текст и музику је писао Прокофјев, а писано је за наратора уз пратњу оркестра. Изведено је 1936. Прича говори о томе како Пећа уз помоћ својих пријатеља: патке, птичице и ловаца успева да ухвати злог вука. Сви ликови у овој музичкој причи имају своје теме и представљају их различити инструменти. На пример, патка је обоа, птичица флаута, мачка кларинет, вук су хорне, а Пећу представљају гудачи у оркестру.

https://youtu.be/Ot7m9i70JDg

Постоји још низ дела која заслужују да буду на листи као што су „Бранденбуршки концерти”, „Музика за ватромет” и „Музика на води”, Хајднове и Моцартове симфоније, „За Елизу”, „Турски марш”, „Трич трач полка”, симфонија „Из новог света”, увертира „Слепи миш”, Паганинијева виолинска музика, „Бумбаров лет”, регтајмови Скота Џоплина, многа друга дела, али о томе накнаднo.”

Надамо се да вам се овај избор класичних дела допао и да сте уживали слушајући их.

Ваша библиотекарка Тања

Print Friendly, PDF & Email