КЛАСИЧНА МУЗИКА У ЦРТАНИМ ФИЛМОВИМА

Некада је класична музика, била неизоставни део цртаних филмова. Она је употпуњавала доживаљај јурњаве Тома и Џерија, догодовштине Душка Дугоушка, Мики Мауса и многих других цртаних ликова. Појава класичне музике у цртаним филмовима уопште није случајност, напротив, стручњаци су је уклопили са анимацијама  јер је доказано да класична музика позитивно утиче на децу.

Издвојили смо неколико познатих цртаних филмова у којима можете чути класичну музику. Поред назива цртаног филма, можете прочитати име композитора и наслов дела који се као музичка пратња чује.

У наставку текста прочитајте препоруку доброг споја класичне музике и цртаних филмова преузетих са www.wonderstrings.com

  • Оркестар који предводи Мики Маус покушава да одсвира увертиру „Вилијем Тел” Ђоакина Росинија док их Паја Патак стално прекида. Кликните на  https://youtu.be/IErXg5kBXXg и погледајте овај стари цртани флим.
  • Некад ми се чини да смо ову арију из Росинијевог „Севиљског берберина” сви научили гледајући овај цртани. Кликните на  https://www.youtube.com/watch?v=ObaI3FY_EHw#action=share и верујемо да ћете препознати ову познату арију.
  • Погледајте како Душко Дугоушко диригује Супеово дело кликом на https://youtu.be/tWRS8VGIrnY
  • Једно од најдуховитијих спојева класике и цртаног филма је када ловац Елмер јури Душка који се сакрива у театар и одлучи да глуми у „Севиљском берберину”. Музика је из увертире ове опере. Погледајте овај фантастичан цртани филм кликом на https://youtu.be/uYBce9Gsz7g
  • Ово остварење добило је Оскара 1946. године. Музика коју Том изводи је „Мађарска рапсодија бр. 2. ” Франца Листа за клавир. Послушајте је кликом на https://youtu.be/uKZgi06fVsk
  • Непријатељи и другари Том и Џери у још једном феноменалном остварењу такмиче се ко ће боље дириговати увертиру за оперету „Слепи миш” Јохана Штрауса II у Холивуд Боулу. Кликните на https://youtu.be/DuYFq566UnE, насмејте се и уживајте у фантастичној музици.
  • Овај цртани обилује класичном музиком. Поред клавирског концерта бр.1 у б молу Петра Иљича Чајковског ту су и Штраусове „Приче из бечке шуме” и валцер „На лепом плавом Дунаву”. Кликом на https://youtu.be/zRcctLL_3FQ можете погледати и овај цртани филм.
  • Дефинитивно број један и ремек-дело ове области. Чак Џонс успева да комплетну оперску сагу „Прстен Нибелунга” Рихарда Вагнера уклопи у седам минута и направи сјајну пародију. Како да вам Вагнер не постане близак после овога? Кликните на https://www.youtube.com/watch?v=KJXBZbi2RJc&feature=youtu.be  и уживајте.
  •  Занимање диригент је очигледно или врло тражено и поштовано, или веома инспиративно за шалу, те је и Пинк Пантер покушао да се опроба у овом послу. Осим оригиналне Манцинијеве музике, чује се и чувена „Пета симфонија” Лудвига ван Бетовенa. Кликните на https://youtu.be/xiA6qe5S2wU и уживајте.

Удобно се наместите и уживајте у фантастичним спојевима анимације и класичне музике.

Ваша библиотекарка Тања

Print Friendly, PDF & Email