У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ ДЕТЕТА

Светски дан детета обележава се као дан „братства и разумевања међу децом широм света“ и посвећен је активностима за унапређење благостања деце.

Датум који је постао најшире прихваћен као датум када се обележава Светски дан детета јесте управо 20. новембар, када се заправо обележавају и годишњица усвајања Декларације и Конвенције о правима детета. Конвенцију о правима детета је до сада ратификовало 196 држава, што овај документ чини најшире прихваћеним правним инструментом за заштиту људских права.

Обележавање Светског дан детета требало би да има за циљ да се пажња јавности усмери на проблеме са којима се деца суочавају током свог одрастања. Овај дан треба да служи томе да се свако друштво подсети на одговорност коју има према деци, нарочито оној која се налазе у осетљивом положају, и позове да предузме мере које су потребне како би се њихова добробит унпаредила.

Сваке године у нашој школи обележавамо Светски дан детета. И ове године је библиотекарка, Тања Маљоковић, одржала радионице ученицима петог разреда и члановима библиотечке секције. На радионицама су ученици упознати са Декларацијом и Конвенцијом о правима детета. Разговарало се о дечјим правима, али и обавезама и положају деце у друштву. Инспирисани ученици су затим правили обележиваче страница књиге посвећене прослави Светског дана детета, а чланице библиотечке секције су осмислиле изложбу најзанимљивијих радова. Библиотекарка је у сардњи са наставницом Наташом Милетић уредила школски пано посвећен овом важном дану.

Print Friendly, PDF & Email