ДАН ШКОЛСКИХ БИБЛИОТЕКАРА

Сваке године у октобру од 1999. године Међународно удружење школских библиотекара обележава свој дан и то последњег понедељка у октобру. Од 2008. године Међународни дан школских библиотека почиње да се обележава као Месец школских библиотека.

Овај дан се може прославити на различите начине, a библиотекарка Тања Маљоковић, на иницијативу чланова библиотечке секције, организовала је прославу под симболичним називом „Чајанка са Радовићем“. Како је ово  година у којој обележавамо и сто година од рођења овог великог писца и песника, управо њему смо посветили највећи део дружења.

У сарадњи са Стручним већем школских библиотекра Новог Београда, у нашој библиотеци су се окупили школски библиотекари и ученици новобеоградских школа, као и чланови рецитаторске секције коју води наставница и библиотекарка Милица Ђокић. Пре саме радионице, библиотекари и ученици су разговарали о значају школских библиотека и разлогу због ког се обележава Дан школских библиотекара. У лепој и опуштеној атмосфери, расположени ученици и библиотекари говорили су стихове, афоризме и читали приче Душка Радовића. У завршном делу, свим школским библиотекарима су уручене честитке поводом празника библиотека и библиотекара.

Обележавање важних дана и догађаја у школској библиотеци током школске године је важна активност која подстиче ученике на читање. Ти дани су и најбољи начин да се укаже на улогу школске библиотеке у образовању, друштву и култури.

Школски библиотекари се надају да ће ова активност ученицима указати на значај књиге у времену дигиталних технологија, као и  на важност школских библиотека.

Print Friendly, PDF & Email