ДАН РОЗЕ МАЈИЦА, ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

“Вршњачко насиље је општи друштвени проблем са којим се многа деца сусрећу, а најважнија је његова превенција”, наводи УНИЦЕФ и додаје да обележавање овог дана има за циљ промовисање емпатије, поштовања различитости и толеранције.

Подсетићемо се како је настала идеја о Дану розе мајица и приче о ученику Чаку Мекнилу из Канаде. Он је једног дана дошао у школу у розе мајици јер је желео да пружи подршку својој мајци која је била тешко болесна. Симбол борбе против тешке болести од које је Чакова мајка оболела је розе боја. Само због тога што је обукао розе мајицу, Чак је доживео насиље од вршњака. У знак подршке овом дечаку, група активиста купила је розе мајице и поделила их је деци у његовој школи. Убрзо након тога деца су и сама долазила у розе мајицама у знак подршкеборби против вршњачког насиља.

Данас је у нашој школској библиотеци обележен овај важан дан. На радионици коју је осмислила библиотекарка Тања Маљоковић у сарадњи са учитељицом Елизабетом Аџић, чланови библиотечке секције и библиотекарка су са ученицима четвртог разреда разговарали о томе шта је вршњачко насиље, како га препознати и на који начин га спречити. Инспирисани ученици су износили примере вршњачког насиља за које су чули, постављали веома занимљива питања, а затим на розе мајицама које су нацртали исписивали поруке против вршњачког насиља.

Print Friendly, PDF & Email