ПИСМЕНОСТ ЈЕ ЉУДСКО ПРАВО

И ове школске године обележили смо Међународни дан писмености.

У пријатном амбијенту школске библиотеке ученици петог разреда упознали су се са значајем овог датума у свету и код нас. Сазнали су да се 8. септембра обележава Међународни дан писмености још од 1966. године, на иницијативу УНЕСКО-а. Подсетили су се да је Општом декларацијом о људским правима из 1948. године признато право на образовање, а тиме и право на писменост.

Ученике су изненадили подаци о великом броју неписмених људи у свету, као и у нашој земљи. Занимљиво им је било и да чују који критеријуми се узимају у обзир када се процењује писменост становништва једне земље. Размишљали су о узроцима неписмености великог броја људи широм света, па и код нас. Давали су и предлоге за смањење неписмености у нашој земљи.

Чланице библиотечке секције читале су одабране текстове из књиге ,,366 језичких цртица“ Виолете Бабић. Текстови у којима се на духовит начин говори о правилима у говору и писању ученицима су били забавни и подстакли су их на размишљање и дискусију о томе колико правилно говоре и пишу. Посматрајући паное истакнуте у библиотеци, подсетили су се које су правописне грешке најчешће.

На крају часа, забавили су се решавајући задатке у квизу о правописним правилима и научили да међусобним договором бирају представника групе, да искажу своје мишљење и уважавају мишљење осталих чланова групе. Кроз све ове активности ученике су водиле библиотекарка Тања Маљоковић и наставница грађанског васпитања Олга Кољеншић.

Циљеви да се код ученика кроз обележавање Међународног дана писмености подстиче лични развој, сардња, а затим и осећање да могу допринети заједници, као и развијање љубави према сопственом језику и читању, остварени су успешно. 

 

Print Friendly, PDF & Email