ПРОСЛАВА ЕВРОПСКОГ ДАНА ЈЕЗИКА

Европски дан језика је иницијатива чији је циљ промовисање учења језика а коју је у сарадњи са Европском комисијом покренуо Савет Европе 2001. године. Од тада се овај дан обележава широм Европе 26. септембра сваке године.

У сарадњи са наставницом енглеског језика Весном Грегец и наставницом немачког језика Александром Филиповић, библиотекарка Тања Маљоковић је у школској библиотеци организовала прославу овог важног дана.

Чланови библиотечке секције поздравили су учеснике на неколико европских језика, подсетили су присутне ученике да учење и познавање више језика руши предрасуде и баријере међу људима, а затим су учесницима прочитали занимљивости о европским језицима и земљама у којима се говоре. Разговарали смо и о германизмима у српском језику, као и најпознатијим немачким изумима, говорили о позајмљеницама које смо преузели из страних језика, научили смо како се каже пријатељство на преко двадесет језика, рецитовали смо и читали текстове на енглеском језику и слушали најпознатије песме на енглеском, немачком, италијанском, португалском и шпанском језику.

На крају прославе учесници су показали шта су научили на веома креативан начин. Тако су настали плакати, постери, цветови пријатељства и цветови поздрава на бројним европским језицима.

Print Friendly, PDF & Email