ПРОСЛАВА МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ДЕТЕТА

Међународни дан детета се обележава сваког 20. новембра у целом свету још од 1954. године. Генерална скупштина Уједињених нација је тада усвојила резолуцију којом је позвала све државе чланице да овај дан посвете активностима за унапређење благостања деце. На тај исти дан, 1959. године Генерална скупштина је усвојила резолуцију којом је проглашена Декларација о правима детета.

Циљ је да се свој деци света омогући да уживају у људским правима и слободама утврђеним Повељом УН и Универзалном декларацијом о људским правима. 20. новембра 1989. године, Генерална скупштина је усвојила Конвенцију о правима детета. Обележавање овог Дана је прилика да се државе, институције, организације и појединици подсете на своје обавезе према деци.

Приредбом која је одржана пред бројном публиком прославили смо Дан дететa,  дан када је усвојена Конвенција о правима детета.

Посебно смо поносни што су се ученици, родитељи, директорка школе и наставници придружили заједничкој прослави овог важаног дана.

О Светском дану детета певали су нам, рецитовали и говорили ученици трећег разреда, чланови библиотечке секције, велики и мали хор, а помогле су им наставнице Гордана Глигић, Драгана Кукобат, Хана Вучићевић и библиотекарка Тања Маљоковић.

Била је ово лепа и поучна свечаност са много важних порука.

Print Friendly, PDF & Email