ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВОГ РОМАНА ГОРДАНЕ МАЛЕТИЋ У ВУКОВОЈ ЗАДУЖБИНИ

Данас су заинтересовани чланови библиотечке секције са библиотекарком Тањом Маљоковић посетили Вукову задужбину у којој их је срдачно дочекала Љиљана Симић, уредница Вуковог читалишта. После кратког и занимљивог обиласка Вукове задужбине, ученици су присуствовали представљању књиге На путу сребра књижевнице Гордане Малетић.

Нашим ученицама указана је велика част јер су отвориле промоцију говорећи о животу и раду Гордане Малетић. Након занимљивог увода Љиљане Симић, присутнима су се обратили и о књизи веома надахнуто говорили Миодраг Матицки, председник Вукове задужбине, Љиљана Дугалић, књижевница, Божидар Пешев, књижевник, новинар и преводилац, Славка Петковић Грујичић, књижевница, Слађана Ристић, књижевница, Петар Жебељан, некадашњи уредник дечјег програма Радио Београда и Рајко Лукач, књижевник, новинар и преводилац. О својој новој књизи говорила је и Гордана Малетић, вешто водећи присутне кроз занимљиву причу свог новог романа.

У наставку текста преносимо утиске наших ученица.

„Као почасни гости  Вукове задужбине имали смо част да седимо за истим столом са бројним књижевницима и нашим домаћинима из Вукове задужбине. Они су говорили и са нама разговарали о делу На путу сребра књижевнице Гордане Малетић. Било нам је задовољство да отворимо ову промоцију са неколико речи о Вуковој задужбини, чија зграда спада у најстарије и највредније споменике Београда, као и да говоримо о животу и раду књижевнице Гордане Малетић.

Уживалe смо у друштву председника Вукове задужбине Миодрага Матицког, Љиљане Дугалић, песникиње и књижевнице, Божидара Пешева, писца, новинара и преводиоца, Славке Петковић Грујичић, књижевнице која пише за децу и младе, Слађане Ристић, књижевнице, Петра Жебељана, уредника дечјег програма Радио Београда, и Рајка Лукача, песника, новинара и преводиоца, а лепо нас је угостила и провела кроз Вукову задужбину Љиљана Симић, уредница Вуковог читалишта.

Свако од присутних гостију са нама је поделио свој доживљај овог романа и на сјајан и занимљив начин нам  дочарао и приближио ново дело Гордане Малетић. Говорници су истакли да је роман На путу сребра занимљив, поучан, да се чита у даху, као и да се ауторка детаљно припремала и истраживала пре него што је написала ову књигу. Наравно, на крају дружења обратила нам се и Гордана Малетић, а затим нам је  прочитала одломак из свог романа. Тиме нам је посебно улепшала овај књижевни сусрет.

Били смо одушевљени начином на који су одрасли представили роман и заинтересовали нас да га што пре прочитамо. Иако су можда неки ликови из ове књиге измишљени, време када су се описани догађаји одвијали је веома реално представљено. Такође, стварна су и сва описана места у књизи. Роман На путу сребра је занимљива историјска авантура за децу и младе, а како смо на представљању чули, једнако је занимљив и одраслима.

Посебно нас је обрадоволо када нам је ауторка поклонила и потписала свој примерак романа. Већ од данас ће заузети почасно место на полицама наше школске библиотеке.

Уживали смо у Вуковој задужбини и презадовољне смо поводом, друштвом у ком смо биле, као и указаном пажњом.

Захваљујемо се ауторки што нас је позвала, као и запосленима у Вуковој задужбини на прелепом дружењу, срдачном пријему и  гостопримству.“

 

Тамара Сатарић

Теодора Апостолоски

Марта Божиновић

Катарина Ћирић

Print Friendly, PDF & Email