МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕНАСИЉА

Библиотечка секција Основне школе “Бранко Радичевић“ обележила је Међународни дан ненасиља и 150 година од рођења Махатме Гандија радионицама и посетом његовом споменику, где су учествовали у програму који је припремила Амбасада Републике Индије у Србији. Учесници тродневне радионице су у библиотеци наше школе разговарали о Гандијевој биографији, његовој филозофији ненасиља и порукама које су и даље актуелне. Његове цитате и сопствене мисли о ненасиљу ученици су исписивали на разнобојним картонима.

 

Баш на Гандијев рођендан, 2. октобра, чланови секције, билиотекарка Тања Маљоковић и председница Савета родитеља Нада Ковачевић Вељановски, посетили су Гандијев споменик. Крај споменика су поставили траку на којој су окачили поруке и мисли о ненасиљу. Прочитали су и текст о Гандијевом животу и филозофији и поставили цвеће са лентом. Након тога је почео програм у организацији индијске амбасаде. По индијским обичајима, споменик је окружен цветним круницама, а венце цвећа су на Гандијев бисту поставили амбасадор Индије, представница Општине „Нови Београд“ и билиотекарка Тања Маљоковић. Певачка група гимназијалаца отпевала је омиљену Гандијеву песму, а затим је амбасадор говорио о Гандију, мировним порукама и ненасиљу.

Индијски амбасадор је разговарао са децом  и учио их поздраву који је и Ганди користио, а који симболизује мир у срцу. Са библиотекарком Тањом Маљоковић читао је поруке које су деца исписала.

Фото-прича о овом догађају објављена је и на фејсбук страници индијске амбасаде (India in Serbia (Embassy of India, Belgrade).

Print Friendly, PDF & Email