МОЈА ШКОЛА – ЗЕЛЕНА ОАЗА

Садњом осам садница у ОШ „Бранко Радичевић“ у Новом Београду организована је акција озелењавања школског дворишта.

Акцију је организовао Ученички парламент школе, уз подршку и донацију садница од стране председника општине Нови Београд, Бојана Бована и ЈП „Зеленило-Београд“.

Замисао чланова Ученичког парламента је била да свако од седам одељења првог разреда ове школе, добије своје дрво о којем ће се бринути до краја основног школовања. Осму садницу ученици су посадили у знак сећања на трагично настрадале вршњаке у ОШ „Владислав Рибникар“.

Председник општине Нови Београд Бојан Бован рекао је да је ова иницијатива део шире акције под називом „Зелени Нови Београд“ којим локална самоуправа жели да смањи загађење, а животну средину Новобеограђана учини лепшом и здравијом и додао: „Акција „Зелени Нови Београд“, за један од циљева има управо подизање еколошке свести суграђана, посебно деце. Стога, био сам пријатно изненађен писмом Ђачког парламента ове школе, јер је то управо оно што смо желели да постигнемо, да деца уче о зеленилу, да се брину о њему и науче како да се опходе према животној средини. Додао је да посебну симболику има и жеља ученика да једно стабло буде посвећено трагично настрадалим ученицима у ОШ „Владислав Рибникар“.

Директорка ОШ „Бранко Радичевић“ Сузана Липић истакла је да ова школа годинама уназад ради на буђењу еколошке свести код свих ученика и да је врло важно да ученике од најмлађих разреда учимо да је очување здраве животне средине задатак сваког појединца и да ученици треба да воде рачуна о томе у каквој школи и каквој околини проводе време у току дана и додала: „Драго ми је да је иницијатива потекла, не од наставника, него баш од ученика наше школе, што показује да су њихови наставници и родитељи успели да код њих пробуде интересовање за очување животне средине. Као старији ученици, показали су добар пример својим млађим другарима, како треба да се односе према школи и средини у којој свакодневно бораве. Захваљујем се и наставницима, координаторима Ученичког парламента, који су помогли ученицима да осмисле реализацију ове идеје, а пре свега хвала председнику општине Нови Београд, господину Бовану, који је подржао идеју и позвао ЈП „Зеленило-Београд“ да се у исту укључи и хвала руководству и радницима овог предузећа, који су нам помогли да данас реализујемо све ово.“

„Планирамо да наставимо овим путем, реализацијом оваквих и сличних акција. Важно је истаћи да ће наша школа бити међу првима у Србији која ће имати сопствену електрану, која ће бити заснована на принципу обновљивих извора енергије. У току је постављање соларних панела на крову једне од зграда школе који ће у потпуности задовољити потребе за електричном енергијом. Тиме постајемо препознатљиви као школа у којој се негује висок степен еколошке свести“ – рекла је директорка Липић.

На идеју да се обрати председнику општине за помоћ, у име Ученичког парламента, дошла је ученица седмог разреда Теодора Николовски, која каже да је била веома заинтересована да се ова акција спроведе до краја и додала: „Желим да будући чланови Ученичког парламента крену нашим путем и драго ми је што смо могли млађим другарима да дамо добар пример како се може учинити наша школа лепшом, уређењем школског дворишта. Свако одељење првог разреда добило је дрво које ће узгајати и о њему се бринути у наредних осам година, тј. до краја њиховог основног школовања. На овај начин учимо их о значају дрвећа за нашу околину и надам се да ће своје дрво свако од одељења чувати, неговати и оставити будућим генерацијама. Овим смо желели да се сетимо и наших другара који су на трагичан начин изгубили животе и да свима покажемо да нису и неће бити заборављени“- нагласила је Теодора.

Ученици првог разреда са својим учитељицама активно су учествовали у данашњој акцији и обећали да ће бринути о свом дрвећу. „Желимо да дишемо здрав ваздух, а дрвеће нам то омогућава. Чуваћемо наше дрво и бринути о њему“- рекао је један од ученика првог разреда.

Акцију су својим присуством подржали и неки од бивших ученика ове школе, међу њима и наш познати певач Никола Роквић, који је изразио задовољство што и нове генерације брину о својој околини и чувају животну средину.

Print Friendly, PDF & Email