О КЊИГАМА, ТВ ПРОГРАМУ, МЕДИЈСКОЈ ПИСМЕНОСТИ…

Крајем маја ученици разредне наставе дружили су се са представницом издавачке куће „Прополис” – Тањом Лебовић Зечевић и библиотекарком Тањом Маљоковић. Ученицима је представљена нова књига Дејвида Соломонса под називом „Моја наставница је ванземаљац”, занимљива, хумором обојена књига за омладину. Промоцију романа пратио је и динамични разговор ученика, наше гошће и библиотекарке о супермоћима, какве поседују неки од Соломонсових јунака, могућностима њихове (зло)употребе, слави и њеној пролазности, улози телевизије у промовисању различитих вредности, као и о критичкој процени информација које до нас долазе путем медија. Тако су на забаван начин ученици подстакнути на дубље промишљање књижевног света и јунака о којима читају, али и о важности медијске писмености у данашње време. Захваљујемо се учесницима на лепом дружењу и радујемо се новим сусретима!

А овако је сусрет описала наша гошћа Тања Лебовић Зечевић:

“Били смо у ОШ ,,Бранко Радичевић“ на Новом Београду, да им представимо књигу тек изашлу из штампе, која још увек није стигла до књижарских полица. Дакле, ,,Бранковци“ су имали ексклузивно прво гледање и читање.

„Моја наставница је ванземаљац“,  Дејвида Соломонса је урнебесни наставак романа “Мој брат је суперхерој”. Како можда постоје они који нису читали први део, на промоцији је било речи о обе књиге.

Читали смо одломке, упознавали се са ликовима – Луком, Заком, Ларом, Кларом, Сержом и осталима. Причали смо о супермоћима, као и шта бисмо ми радили када бисмо поседовали макар једну супермоћ. Сви су били изузетно заинтересовани да чују каква је судбина задесила наставницу – ванземаљца, али им је нисмо открили, наравно. Причали смо и о слави и њеној пролазности, о познатима, о телевизијским програмима које нам пласирају и закључили да је најбоље што у животу можемо да урадимо за сопствено ментално здравље – притискање црвеног дугмета на даљинском управљачу. Све ово, и још много тога, има везе са најновијом књигом Дејвида Соломонса, у издању Прополис букса – „Моја наставница је ванземаљац“.

Хвала дивној библиотекарки Тањи на гостопримству, хвала деци на учешћу, били су више него дивни. Духа, шарма, смеха и бриљантних идеја није нам мањкало. Дивно смо се провели и радо ћемо доћи опет, са неком новом књигом.“

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email